La Barcelona Design Week 2019 supera els 67.000 visitants en la seva edició més internacional

Gairebé 25.000 persones més que l’any passat hi participen, gaudint d’un programa que va superar el centenar d’activitats.

 

Entre el 12 i el 20 de juny va tenir lloc la 14a edició de la Barcelona Design Week, l’esdeveniment de disseny, que organitzen conjuntament el BCD Barcelona Centre de Disseny i l’associació Foment de les Arts i del Disseny (FAD), i compta amb la col·laboració del Museu del Disseny, l’impuls de l’Ajuntament i el suport de la Generalitat de Catalunya. Amb més de 120 activitats i superant els 67.000 visitants – 25.000 més que el 2018- la setmana del disseny de Barcelona ha esdevingut una de les grans fites culturals de la ciutat i una de les Design Weeks de més rellevància a nivell europeu. El lema de l’edició d’enguany ha estat ‘Transicions’, un fenomen en el qual es troba submergida la societat actual i que afecta a molts àmbits, un d’ells, el disseny.

S’ha complert doncs amb l’objectiu d’apropar el disseny a la ciutadania. I la resposta ha estat molt satisfactòria. De fet el projecte del BCD en col·laboració amb The Creative Net acabat d’estrenar, Disseny en Diagonal, va ser tot un èxit gràcies a la participació de gairebé 44.000 persones. El concepte va consistir en fer que el disseny travessés l’artèria principal de la ciutat amb més de 33 activitats en edificis emblemàtics com el Palau Robert, La Casa de les Punxes, l’Illa Diagonal o l’Hotel 10 Casa Mimosa, el Centre Comercial Glòries a més de botigues, restaurants o showrooms on diferents creadors de l’àmbit local van realitzar intervencions.

Tot i que el epicentre es va situar, com cada any al Disseny Hub Barcelona -per on han passat més de 18.000 persones-, han estat més de 100 les activitats que han tingut lloc al llarg de tota la ciutat, amb una clara intenció d’apropar el programa als ciutadans i als visitants internacionals. S’ha consolidat, Districte Disseny, l’altra gran àrea del programa a càrrec també del BCD, destinada a portar el disseny a tots els racons de la ciutat, amb una participació de més de 5.000 ciutadans, en les més de 70 activitats relacionades amb el disseny que van tenir lloc als barris de Barcelona.

A més, va ser un èxit de públic les més de 1.100 persones que van participar al cicle «Good design is…». El FAD es va proposar esbrinar què és el bon disseny avui i quin rol ha d’adoptar davant els actuals desafiaments de la humanitat. Amb aquesta premissa va programar una jornada familiar, on es convidava els visitants a analitzar objectes quotidians des de l’òptica del bon disseny, una projecció del documental Rams, de Gary Hustwit, on es feia un repàs de la vida d’un dels dissenyadors més influents del segle XX, creador dels «10 principis del bon disseny», i una jornada de conferències amb ponents internacionals de totes les disciplines del disseny, que van oferir al públic assistents els seus propis principis, com l’arquitecta Anne Lacaton, el col·lectiu Feminist Internet o els dissenyadors gràfics de Deutsche&Japaner, entre d’altres.

També cal destacar el Barcelona Design Week Summit – Rethinking well-being, activitat del BCD i Service Design Days amb la col·laboració del Design Singapore Council i The Care Lab amb participants de 31 nacionalitats, i amb ponents d’empreses rellevants com com Philip Design, IDEO.org, Parsons School of Design, frog, Billion Bricks o The Care Lab. El Barcelona Design Week Summit d’enguany es va celebrar amb el lema «Repensem el benestar», amb l’objectiu de servir com a eina d’inspiració per a la creativitat a l’hora d’enfrontar-nos tant a micro-reptes com a desafiaments de gran envergadura. Es va parlar dels reptes socials com a font d’innovació, dissenyant serveis per a la salut, la inclusió o el racisme en un programa que va incloure: conferències, tallers i masterclasses entorn de la idea de repensar el benestar, per a una societat que es troba dins d’un procés integral de transformació.

Les exposicions programades han tornat a ser un dels eixos fonamentals de la setmana del disseny. De fet, s’ha superat el record d’assistència superant els 11.700 visitants només durant la Barcelona Design Week. «El millor disseny de l’any», que romandrà oberta al públic fins al proper 1 de setembre al Disseny Hub Barcelona, és una cita ineludible si es vol entendre què està passant en el món del disseny, l’arquitectura, la moda i l’art avui, amb una selecció dels millors treballs del 2018. L’exposició està conformada per més de quatre-centes obres i projectes, tant de professionals com d’estudiants, de les diferents disciplines del disseny. Es tracta de la mostra anual del FAD, que enguany s’ha realitzat en col·laboració amb el Museu del Disseny, i recull les obres finalistes i guanyadores dels premis que atorguen les associacions del FAD.

També s’ha pogut visitar «Creating Caring Transitions for Social Good», en col·laboració amb el Design Singapore Council i The Care Lab on es mostren 4 finalistes dels premis President Design Awards. Ha estat una exposició que ja havia passat per New York, Londres, Hong Kong o Copenhague; i el Pavelló Internacional amb 3 països convidats (Argentina, Brasil i Itàlia) que presentaven 3 instal·lacions sobre com interpreten les transicions des de les seves diferents perspectives.

En quant als premis que lliuren les associacions del FAD en les diferents disciplines del disseny, els Premis ArtsFAD a la creació artística, Premis MODA-FAD, Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme i Premis Habitàcola, i Premis ADG Laus a l’excel·lència en disseny gràfic i comunicació visual, han comptat amb més de 2.300 assistents.

L’estudi barceloní ESIETE, que celebra aquest any el seu 15 aniversari, ha estat l’artífex de la identitat i campanya gràfica d’aquesta edició de la Barcelona Design Week, la qual connecta perfectament amb el tema d’aquest any, ideant un sistema gràfic versàtil possible, impactant i sostenible. «Transicions» és una de les primeres campanyes dinàmiques generades amb tipografies variables i Python al nostre país.