Facebook iconFlickr iconInstagram iconLinkedIn iconTwitter icon YouTube icon

Pavelló Internacional: Itàlia

La Barcelona Design Week convida a participar a altres països perquè exposin el millor talent en disseny dels seus territoris. Aquesta edició el Pavelló Internacional s’ubica al recinte de Palo Alto i acollirà dues exposicions de disseny italià:

D’una banda, ‘Ferri Taglienti’ és una mostra creada per Odo Fioravanti i Gulio Iacchetti que fa una reflexió sobre la delicada relació entre la naturalesa i l’artifici, entre el que precedeix a l’home i el que d’ell precedeix. És la història ancestral de la domesticació del medi ambient a través del pensament i la praxis, per reconduir aquesta relació a una mida humana, accessible de risc reduït. La mostra presenta una selecció d’objectes relacionats amb el panorama rural italià: objectes pensats per treballar la fusta, polir-la retallar-la i preparar-la per l’hivern.

De l’altra, la mostra ‘Grado Zero’ és un projecte comissariat pel grup Molto Molto site-specific organitzat en el marc del projecte ITmakES. El color és una experiència visual lligada inevitablement a factors socioculturals. Cada color té un significat del que som més o menys conscients i, la seva presència a la vestimenta, en els espais i en els objectes genera diferents connotacions segons el context. D’una manera gairebé instintiva vinculem certs valors amb determinats colors, associant-los arran de tradicions, d’impulsos o d’ideologies.

En el cas específic del color blanc, aquest normalment es vincula a principis relacionats amb la puresa, en allò neutral o asèptic. També amb el clàssic, un concepte en la construcció del qual s’han inclòs els discursos de l’equilibri, de l’elegància, de la mesura. En tot aquest procés, el valor del blanc ha estat tant una construcció en si com un element per la construcció d’altres valors.

Si el blanc associat al classicisme va dominar, a través de l’arquitectura i de l’escultura, la producció d’espais amb aspiració a la rellevància, un dels valors contemporanis més importants del blanc dins de l’art és el de la neutralitat i la puresa, portada més enllà de la seva pròpia culminació, generant el blanc com no-valor. El blanc com a mitjà per dir que no s’està dient res, per generar espais neutres, imparcials, que deixin lloc als valors d’altres, en altres continguts. El blanc de la galleda blanca. Però, està realment buit aquest blanc? Què es vol transmetre en dir que no es diu res? Què amaga el blanc?

I si traslladem els valors espacials del blanc al objectual, quines lectures es poden fer sobre els objectes? Al despullar-los (suposadament) de valor cromàtic, es converteixen en neutrals i sense significat? O són, de manera gairebé automàtica, classificats com nets, elegants i clàssics? És el blanc realment el grau zero?

Grado Zero està pensat com un recorregut visual que aspira a generar una reflexió sobre els trets perceptius i les conclusions visuals que podem extreure d’aquests objectes. L’objectiu d’aquesta exposició és plantejar, a través d’una sèrie de peces realitzades per diferents dissenyadors, com canvien els criteris receptius d’una forma o una textura, i quins valors prenen rellevància un cop eliminat l’impacte cromàtic i utilitzant el suposat valor-zero .

La selecció dels dissenyadors realitzada pels comissaris de la mostra Grado Zero interpreta plenament els valors del projecte Itmakes, una iniciativa de l’Ambaixada d’Itàlia a Madrid i del Consolat General d’Itàlia a Barcelona on el disseny creatiu i la innovació que involucra dissenyadors, arquitectes, artistes sonors italians i espanyols conformen un camí de creació i desenvolupament de projectes comuns.

* Inauguració: 6 de juny a les 19.00 h
** Aperitiu italià: 9 de juny a les 19.00 h

Organitza: BCD Barcelona Centre de Disseny, Consolat Italià a Barcelona i Istituto Italiano di Cultura a Barcelona
Col·laboren: Sabores de Italia