Facebook iconFlickr iconInstagram iconLinkedIn iconTwitter icon YouTube icon

Conferència Inaugural amb Humberto Campana

Courtesy of Estudio Campana. Photo by Fernando Laszlo

Aquest any obrirem la 13a edició de la Barcelona Design Week amb un convidat molt especial: Humberto Campana, dels Germans Campana, sens dubte, un dels estudis més reconeguts i prestigiosos del disseny internacional. Els germans Campana han aconseguit incorporar a l’ADN de la seva obra la idea de transformació i reinvenció, que és justament el tema central de l’edició d’enguany: ‘Revalorar’, o el que ve a ser el mateix, observar amb una nova mirada tot el que ens envolta per repensar així actituds i models poc sostenibles. Humberto Campana parlarà sobre la seva forma d’entendre el disseny des de l’Estudi Campana a través de les seves obres i ens exposarà quin és, segons ells, el paper del disseny actual.

L’obra dels germans Campana respon a les necessitats d’una societat en constant evolució. Les seves creacions són una aposta ferma que el disseny pot millorar la nostra societat i, a més, sense perdre la idiosincràsia de l’autor, és a dir, seguint sempre la idea de: transformar i reinventar, donant-li valor a materials pobres, quotidians o comuns, i ho aconsegueixen a través de la creativitat en els seus dissenys, però també tenint en compte característiques molt brasileres com els colors, les barreges, el caos creatiu o el triomf de les solucions simples. Tot això sense perdre de vista el compromís social que a través del disseny es milloren les condicions de vida d’una manera més eficient, més respectuosa amb el medi ambient i més sostenible social i econòmicament. En aquest sentit, el duo va fundar l’Institut Campana el 2009, una associació civil privada sense finalitat de lucre compromesa amb el desenvolupament de la inclusió social i l’educació com a mitjans per a millorar la vida de les persones i rescatar tècniques artesanals en perill de desaparició.

Els germans Campana s’han llaurat un reconeixement internacional gràcies a un treball sòlid i compromès amb el nostre entorn des de la primera meitat del dels anys 80 del segle passat. El disseny, segons ells, és una eina fonamental a disposició de tots per revertir actituds i models poc sostenibles que ens porten cap a la destrucció de l’ecosistema. És per això, que ningú millor que Humberto Campana per obrir la 13a Barcelona Design Week, una edició que convida al món del disseny i a la societat en general a revalorar tot el que ens envolta i a qüestionar-se sobre el tipus de producció i consum necessaris per tal d’assolir futur sostenible.

La conferència inaugural comptarà també amb la participació de la periodista i comissària Ana Domínguez Siemens, especialitzada en l’àmbit del disseny. L’Ana col·labora de forma habitual amb diversos mitjans de comunicació nacionals i internacionals, i també ha dut a terme diverses exposicions dedicades a diversos aspectes del disseny contemporani com són el disseny social, la impressió 3D, les sostenibilitat o la recerca de la diversitat en el context de la producció en massa. L’Ana presentarà l’Humberto Campana i, posteriorment, mantindrà una conversa amb ell per plantejar-li preguntes relacionades amb els conceptes exposats durant la conferència que ens ajudaran a qüestionar-nos cap a on hauria d’evolucionar el model de producció i consum i el paper que hi pot jugar el disseny.

#Revalorar #BDW18