Conferència Inaugural amb Humberto Campana

Courtesy of Estudio Campana. Photo by Fernando Laszlo

Aquest any obrirem la 13a edició de la Barcelona Design Week amb un convidat molt especial: Humberto Campana, dels Germans Campana, sens dubte, un dels estudis més reconeguts i prestigiosos del disseny internacional. Els germans Campana han aconseguit incorporar a l’ADN de la seva obra la idea de transformació i reinvenció, que és justament el tema central de l’edició d’enguany: ‘Revalorar’, o el que ve a ser el mateix, observar amb una nova mirada tot el que ens envolta per repensar així actituds i models poc sostenibles. Humberto Campana parlarà sobre la seva forma d’entendre el disseny des de l’Estudi Campana a través de les seves obres i ens exposarà quin és, segons ells, el paper del disseny actual.

L’obra dels germans Campana respon a les necessitats d’una societat en constant evolució. Les seves creacions són una aposta ferma que el disseny pot millorar la nostra societat i, a més, sense perdre la idiosincràsia de l’autor, és a dir, seguint sempre la idea de: transformar i reinventar, donant-li valor a materials pobres, quotidians o comuns, i ho aconsegueixen a través de la creativitat en els seus dissenys, però també tenint en compte característiques molt brasileres com els colors, les barreges, el caos creatiu o el triomf de les solucions simples. Tot això sense perdre de vista el compromís social que a través del disseny es milloren les condicions de vida d’una manera més eficient, més respectuosa amb el medi ambient i més sostenible social i econòmicament. En aquest sentit, el duo va fundar l’Institut Campana el 2009, una associació civil privada sense finalitat de lucre compromesa amb el desenvolupament de la inclusió social i l’educació com a mitjans per a millorar la vida de les persones i rescatar tècniques artesanals en perill de desaparició.

Els germans Campana s’han llaurat un reconeixement internacional gràcies a un treball sòlid i compromès amb el nostre entorn des de la primera meitat del dels anys 80 del segle passat. El disseny, segons ells, és una eina fonamental a disposició de tots per revertir actituds i models poc sostenibles que ens porten cap a la destrucció de l’ecosistema. És per això, que ningú millor que Humberto Campana per obrir la 13a Barcelona Design Week, una edició que convida al món del disseny i a la societat en general a revalorar tot el que ens envolta i a qüestionar-se sobre el tipus de producció i consum necessaris per tal d’assolir futur sostenible.

La conferència inaugural comptarà també amb la participació de la periodista i comissària Ana Domínguez Siemens, especialitzada en l’àmbit del disseny. L’Ana col·labora de forma habitual amb diversos mitjans de comunicació nacionals i internacionals, i també ha dut a terme diverses exposicions dedicades a diversos aspectes del disseny contemporani com són el disseny social, la impressió 3D, les sostenibilitat o la recerca de la diversitat en el context de la producció en massa. L’Ana presentarà l’Humberto Campana i, posteriorment, mantindrà una conversa amb ell per plantejar-li preguntes relacionades amb els conceptes exposats durant la conferència que ens ajudaran a qüestionar-nos cap a on hauria d’evolucionar el model de producció i consum i el paper que hi pot jugar el disseny.

#Revalorar #BDW18