Biodesign workshop: Experimenta el cicle d’innovació en salut

Exoesquelets que ajuden a caminar, cascs que mesuren les senyals cerebrals, llapis que diagnostiquen malalties… el sector salut està actualment protagonitzat per innovadores tecnologies mèdiques, i darrere d’elles hi ha molt de disseny. Sabies que aquest sector és un gran nínxol d’oportunitats per a dissenyadors i enginyers de producte? T’agradaria experimentar en primera persona com funciona el cicle d’innovació en el sector salut? Vine a aquest Workshop i submergeix-te en el món del biodisseny!

Els participants experimenten un cicle d’innovació en healthcare mitjançant la metodologia del biodisseny creada per la Universitat d’Stanford. En petits grups guiats per un mentor, identificaràs una necessitat clínica, dissenyaràs una solució – des de la conceptualització fins el prototipatge- i el model de negoci per comercialitzar-la.

Què és el Biodisseny?

A Europa hi ha actualment 27.000 empreses de tecnologies mèdiques que donen feina a 675.000 persones segons Medtech Europe. Treballar o emprendre en aquest sector és una gran oportunitat laboral però també un repte per a enginyers i dissenyadors, ja que els productes han de tenir un valor funcionar real que impacta directament als pacients.

Per fer front a aquest repte, la Universitat d’Stanford va crear al 2001el biodisseny, metodologia en la qual els alumnes participen en la vida quotidiana d’hospitals per detectar in situ necessitats clíniques no satisfetes com a base per dissenyar nous productes o serveis.

Barcelona acull des de 2013 un dels quatre únics programes de biodisseny impartits a Europa: Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), postgrau impulsat per Biocat i dirigit a titulats en disseny, enginyeria, empresa o ciències. El 95% dels exalumnes troba feina al sector salut i el 30% funda la seva pròpia startup. Els alumnes de Design Health Barcelona experimenten un cicle complet d’innovació: durant 8 setmanes viuen una immersió clínica en hospitals top de Barcelona com Sant Joan de Déu, Hospital Clínic, Vall d’Hebron, Guttmann o Germans Trias, interactuant amb metges i pacients i detectant necessitats no cobertes que puguin servir de base per a nous productes o serveis. Després els alumnes dissenyen i prototipen la solució i preparen el pla de negoci, mentre es formen en àmbits con el design thinking.

Amb motiu de la Barcelona Design Week, Design Health Barcelona et permet experimentar en aquest workshop una pinzellada d’aquesta metodologia. Vine a innovar amb nosaltres!

#BDW19, #DistricteDisseny.